Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Μουσική-Manu Chao καλλητεχνική βιογραφία


Mουσική-Manu Chao

Βιογραφία
Τέσσερις λέξεις μπορούν να χαρακτηρίσουν τον Manu Chao Κοσμογυρισμένος-Ευαισθητοποιημένος-Καλλιτέχνης-Μουσικός, που συνδυάζει τις νότες με τους προορισμούς τα τραγούδια με τα ταξίδια και τη μουσική με τα ανθρώπινα συναισθήματα, όλα αυτά συνδιασμένα και εφαρμοσμένα με αριστη αρμονία και πολύ αγάπη. Ξεκίνησε ως μέλος-τραγουδιστής-frontman στο μουσικό συγκρότημα Μano Negra ένα γαλλικό συγκρότημα με λατινικές ρίζες επηρεασμένο απο Punk,Ska,Rock και Reggae ρυθμούς, το οποίο αγαπήθηκε πολύ απο το λαό της Γαλλίας της μεσογειακής ευρώπης και της νότιας λατινικής Αμερικής. Μερικά τραγούδια που ανέδειξαν το ταλέντο των Mano Negra είναι τα εξής (Mala vida Album:Patchanka 1988,King Kong Five Album:Puta's Fever 1989,King of Bongo Album:King of Bongo 1991,Pas assez de toi Album:Lessentiel 2004,Santa Maradona Album:Casa Babylon, Señor Matanza Album: Casa Babylon).

Το συγκρότημα διαλύεται και έτσι ο Manu πηγαίνει Μαδρίτη στην Ισπανία όπου θα εγκατασταθεί για δύο χρόνια. Εκεί θα συγκεντρώσει πολλά μουσικά ταλέντα και θα δημιουργήσει το γκρουπ Radio Bemba, και με αυτό θα πραγματοποιήσει πολλές περιοδείες σε όλη την Ευρώπη, λατινική Αμερική ακόμη και στη νότια Αφρική. Μετά από το μεγάλο ταξίδι του στο χώρο της μουσικής, ο Manu Chao βάζει πλώρη για άλλους μουσικούς προορισμούς. Αναζητάει τη συνεργασία με άλλους Λατίνους καλλιτέχνες όπως οι Tijuanano από το Μεξικό, οι Skank απο τη Βραζιλία ή οι Todos Tus Muertos από την Αργεντινή.

Έτσι, τον Απρίλιο του 1998 κυκλοφορεί το album "Clandestino", ένα album βασισμένο σε μουσική από τα βάθη της Ισπανίας με στοιχεία reggae ρυθμών και καταλανικής ρούμπας , το οποίο ηχογραφεί με τη βοήθεια της κιθάρας του και ενός απλού φορητού στούντιο που τον συνόδευαν στις περιοδείες του. Το album αυτό τον απομακρύνει από τη ρυθμική και μελωδική συνταγή των Mano Negra.
ToClandestino” είναι μια προσωπική δημιουργία βασισμένη στις εμπειρίες του από ταξίδια. Στα τέλη του 1998, ο δίσκος έχει πραγματοποιήσει τις υψηλότερες πωλήσεις στη Γαλλία καθώς και στο εξωτερικό. Τον Φεβρουάριο του 1999 γίνεται κάτοχος του βραβείου ‘la Victoire de la Musique’ Καλύτερου Άλμπουμ Εthnic και παραδοσιακής Μουσικής της χρονιάς 1999.

Μετά από δύο χρόνια τo 2001 κυκλοφόρησε το Proxima Estacion:Esperanza και με αυτό το cd του απονεμήθηκε το βραβείο la Victoire de la Musique Καλύτερου album ethnic Μουσικής. Το Σεπτέβριο του 2002 κυκλοφόρησε το live cd Radio Bemba Sound System το Album που χαρακτηρίζει κυρίως τη reggae πλευρά του Manu καθώς και τη πιο απλή, ζωντανή και στυλ ska εμφάνιση του που ακολουθεί γενικότερα στα live του, ενώ το 2007 κυκλοφορεί το La Radiolina, το οποίο παρουσίαζε περισσότερη ποικιλία όσων αφορά σε μουσικές τεχνικές σε ήχο και σε ποικιλία οργάνων σε σχέση με τα τρία προηγούμενα album, μαγειρεμένο με ρυθμούς καταλανικής ρούμπας. Έχει εμφανιστεί κατά καιρούς στην Ελλάδα στην πλαζ Φρεαττύδας στον Πειραιά , στην Αθήνα στο Θέατρο Βράχων, στο Θέατρο Δάσους στην Θεσσαλονίκη και φέτος το καλοκαίρι έκανε την εμφάνιση του στο Rockwave festival στην Αθήνα. Αντίστοιχο site με υλικό στη σελίδα :www.manuchao.net

Σόλο Δισκογραφία:

Clandestino (1998)
Próxima estación: Esperanza (2001)
Radio Bemba Sound System (2002)
La radiolina (2007)

απο Micho-Montana

Δεν υπάρχουν σχόλια: